Tips rond geldzaken voor 20, 30 of 40 jarigen

Tips rond geldzaken voor 20, 30 of 40 jarigen

Verschillende fases in je leven brengen verschillende financiële uitdagingen met zich mee. Het is verstandig om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. De belangrijkste tip is consequent te budgetteren en zo rekening te houden met toekomstige veranderingen in je leven. Toch zijn er per leeftijdsgroep een paar specifieke financiële uitdagingen die je misschien nog niet scherp had. Lees hier welke dat zijn en de tips hoe je met die uitdagingen om kunt gaan.

20 tot 30 jaar
Als je 20 jaar bent, heb je vast het gevoel dat je bent aanbeland in de leukste fase van je leven. Misschien ben je druk aan het studeren en geniet je buiten je studie optimaal van het leven. In je twintiger jaren maak je kennis met veel nieuwe situaties. Zo ga je misschien op kamers, ga je voor het eerst op vakantie zonder je ouders of zet je de eerste stappen in je carrière. Als er veel veranderd, ervaar je vast ook de financiële uitdagingen die dit met zich meebrengt. Hieronder vind je een aantal relevante tips die je kunnen helpen.

1. Profiteer van deze tijd
Veel twintigers zijn niet zo bezig met geld. Misschien denk je dat er nog genoeg tijd is om je (later) druk te maken over geld. Maar wist je dat je door vroeg te beginnen een aanzienlijke voorsprong op je leeftijdsgenoten kunt opbouwen? Door je in deze fase al bezig te houden met het onderwerp geld en je daarin te verdiepen, zit je er straks waarschijnlijk beter bij dan je leeftijdsgenoten.

2. Ontwijk en betaal schulden
Een van de belangrijkste redenen waarom je later in het leven in financiële problemen kunt komen, is door een (hoge studie)schuld. Het hebben van een schuld kan een aardig blok aan je been zijn. Dit merk je bijvoorbeeld als je een woning wilt kopen en een hypotheek nodig hebt. Het is dan ook verstandig om niet te soepel om te gaan met leningen. Soms kun je er niet omheen, bijvoorbeeld als je geld moet lenen van DUO voor de bekostiging van je studie. Maar ook voor een studiefinanciering geldt dat je beter niet meer kunt lenen dan je nodig hebt. En dat je die waar mogelijk zoveel mogelijk afbetaalt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat lenen niet ‘normaal’ is. Je verbruikt geld dat in wezen niet van jou is. En het kost altijd geld om te lenen, je bent uiteindelijk dus meer geld kwijt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Hoe vind ik een goedkope autoverzekering? 7 tips
Next post Energieverbruik apparaten in huis